top of page
Nanda Hoep

OVER MIJ

Mijn naam is Nanda Hoep. Ik ben als autodidact begonnen als portrettist met pastelkrijt. Na een paar jaar stapte ik over op olieverf.

 

Tijdens een lange reis door Zuid-Afrika raakte ik onder de indruk van de krachtige uitstraling van daar levende wilde dieren in hun eigen habitat, en ontstond de behoefte om ook wildlifeportretten te gaan maken.

 

Zodoende schilder ik tegenwoordig olieverfportretten van mens en dier, nam deel aan diverse exposities in binnen- en buitenland, en won een aantal prijzen bij internationale wedstrijden.

Mijn werk vond inmiddels zijn weg naar verschillende (internationale) collecties.

OVER MIJN WERK

Ik probeer mezelf te onderscheiden door meer te schilderen dan alleen een mooi beeld, maar tracht wilde dieren te schilderen als een levend wezen.

Door deze benadering zijn mijn schilderijen het resultaat van studie en onderzoek, maar ook van emotie.

Studie en onderzoek, omdat mijn dierenportretten anatomisch correct moeten zijn om het realistische uiterlijk en gevoel te optimaliseren. Hoewel ik mijn persoonlijke foto's meestal als uitgangspunt gebruik, kopieer ik ze echter bewust niet volledig. Ik probeer een perfecte balans te vinden tussen realistische elementen (de afbeelding) en artistieke aspecten (de schildering) om vitaliteit vast te leggen.

Dan komt daarbij de emotie, omdat ik me na veel onderzoek verbonden ga voelen met het dier, waarna ik weet hoe het te schilderen. Dat is het moment waarop mijn hart het overneemt van mijn hoofd. Ik bereik de essentie van het afgebeelde dier en laat het voor zichzelf spreken. Ik probeer het wezenlijke van de afgebeelde soort tastbaar te maken, bijvoorbeeld of het een prooi- of een roofdier is, altijd zorgend voor hun waardigheid. Bovendien moet er een extra uitdrukking zichtbaar zijn, zoals afwachtend, dreigend of juist stil en vredig. Als ik schilder, voel ik me vaak erg verbonden en soms, terwijl ik al die kleine haartjes schilder, voelt het echt alsof ik de mooie vacht van het afgebeelde dier kan strelen.

Door mijn persoonlijke visie is mijn kunst expressiever dan klassiek realisme of fotografie. Het komt door de tweede laag in mijn schilderijen: aan de ene kant een mooi, realistisch geschilderd beeld, aan de andere kant een sterke sentimentele waarde. Het moment dat het oog van het geschilderde dier het oog van de toeschouwer ontmoet, is echt magisch.

U kunt altijd contact met mij opnemen voor meer details, opdrachten (dus ook vrij werk, huisdieren), prijsinformatie of een nadere kennismaking.

Nanda Hoep - atelier
bottom of page